OM TJÄNSTEHUNDAR


Assistanshundar


Assistanshund är ett samlingsbegrepp för olika typer av specialtränade hundar som används som hjälpmedel för personer med sjukdomar eller funktionsnedsättningar. I Sverige omfattar begreppet bland annat servicehundar, signalhundar, medicinskt alarmerande hundar (till exempel diabeteshundar och epilepsihundar), NPF-assistanshundar eller psykisk hälsa-hundar samt ledarhundar för personer med synnedsättning.


En assistanshund arbetar tillsammans med sin förare i vardagen och är utbildad för att utföra specifika uppgifter som underlättar brukarens liv. När hunden är i tjänst i offentliga miljöer bär den ett särskilt tjänstetäcke eller sele med id-kort. Detta ger hunden tillträde till offentliga utrymmen där hundar annars inte är tillåtna.
(Källa: Socialstyrelsen)


För mer information, se 1177


Sociala tjänstehundar – för ökat välmående och psykisk hälsa


Sociala tjänstehundar arbetar i dag på olika sätt för att främja hälsa och öka människors välmående utifrån individuella behov. En social tjänstehund är en hund som tillsammans med sin förare har utbildats till att ingå i ett besökshundsteam, terapihundsteam, skolhundsteam eller vårdhundsteam.

Dessa team är verksamma inom exempelvis hälso- och sjukvården, skolan, socialtjänsten samt äldreomsorgen. Hunden fungerar som en resurs i det dagliga arbetet och anpassas efter målgruppen, miljön och de specifika syften som verksamheten har.


Hälsovinster och evidensbaserad effekt

Forskning visar att närvaron av en hund kan ha en rad positiva effekter på människors fysiska, psykiska och sociala hälsa. Några dokumenterade effekter inkluderar:

  • Minskad stress och ångest

  • Förbättrad koncentrationsförmåga

  • Ökad motivation till fysisk aktivitet

  • Underlättad kommunikation och interaktion

  • Främjande av socialt samspel och relationsbyggande

  • Tröst, trygghet och känslomässigt stöd i svåra situationer

  • Minskad upplevelse av ensamhet och social isolering

Dessa effekter är särskilt tydliga i arbetet med barn, äldre, personer med psykisk ohälsa samt personer med neuropsykiatriska eller kognitiva funktionsnedsättningar.


För mer information, se föreningen för sociala tjänstehundar - ffsth


Civila Tjänstehundar – Sökhundar


För mer information, se branschorganisationen för civila sökhundar- BOSH